Ik word iedere keer weer blij als ik met ’talent’ aan de slag mag. De inzichten en de interventies die er bij iemand onstaan als je weet wat je talent is en hoe je hier naar kunt handelen, zijn goud waard. Ik blijf er van genieten en leer iedere keer weer bij. Daarbij zet ik meteen 2 van mijn talenten in: positivisme en leergierigheid 🙂
Talent: je kunt er alle kanten mee op. En dat is ook precies het mooie van dit onderwerp: het is zó breed dat iedereen zich ermee kan identificeren. Tegelijkertijd kijkt iedereen door een eigen, vaak gekleurde, bril naar talent. Enige wetenschappelijke onderbouwing helpt om vanuit een HRM- of P&O-rol, een coach-rol of een rol in het onderwijs, gefundeerd met talent aan de slag te blijven.
Wat is talent
Alleen al over de vele definities van talent, kun je een boek vol schrijven (is vast ook al wel eens gedaan). De definitie waar ik mee werk, omdat-ie gebaseerd is op goed onderzoek in de literatuur en de praktijk:
“Talent is een eigenschap van een persoon die, in de juiste context, leidt tot plezier, voldoening en excellente (werk)prestaties.”
Hieruit blijkt een onlosmakelijke relatie tussen de persoon en de omgeving. Een talent (eigenschap) heeft de context nodig om tot uiting te komen.
Grofweg zijn er 5 spanningsvelden bij het operationaliseren van talent:
1) exclusief versus inclusief
2) persoon versus kenmerk van persoon
3) imput versus output
4) aangeboren versus aangeleerd
5) universeel versus context-afhankelijk
Ik pak hier 1 aspect uit: exclusief verus inclusief. De exclusieve benadering gaat over talent zijn. Voorbeelden zijn toegelaten worden tot een exclusief talentmanagementprogramma omdat je zoveel talent hebt, of aan de slag met die paar mensen in je team die talentvol zijn. De inclusieve benadering gaat over talent zijn. Voorbeelden van deze insteek zijn dat je met het team ieders talenten gaat benoemen, of dat je met individuen kijkt hoe ze hun talent (beter) in kunnen zetten in hun werkcontext. De inclusieve benadering vindt haar oorsprong in de positieve psychologie. Het gaat om intra-persoonlijke excellentie, over goed en met plezier functioneren.
Het is goed om te beseffen dat een inclusieve benadering, los staat van een ‘softe’ benadering. Een inclusieve benadering daagt juist uit om inzichten over individueel talent te koppelen aan de context: in hoeverre levert de huidige context de juiste condities? Wat kan en wil je aanpassen in de context, om de context te verbeteren? En welke interventies onderneem je als blijkt dat jouw context niet helpend is? Kortom: aan de inzichten kleven interventies, die niet altijd gemakkelijk zijn.
Waarom werken vanuit talent
Je kunt je natuurlijk direct richten op (het verbeteren van) de werkprestaties. Regelmatig valt hier nog (wat) winst te behalen, omdat je inzet op de vaardigheden: hier kun je kennis in opdoen, dit kun je beter onder de knie krijgen door meer ervaring. Aan vaardigheden (of: competenties) kun je sleutelen. Dit ligt anders voor talent: dit is wat je van nature al bij je draagt, waar je bij wijze van als kind al in de praktijk mee bezig was. In de praktijk liggen vaardigheden (bijvoorbeeld: een goede hulpverlener zijn) bij voorkeur in het verlengde van talent (bijvoorbeeld: empathisch vermogen).
Na het inzichtelijk krijgen van talent, is het waardevol dit goed te benutten. Als je gedrag in overeenstemming brengt met de inzichten over talent, wordt het talent benut. Uit onderzoek blijkt dat het werken met talent als basis, op een aantal punten resultaat laat zien:
1) Motivatie
2) Ontwikkeling
3) Bevlogenheid
Dit geldt zowel op individueel niveau als op teamniveau. Deze 3 punten dragen indirect bij aan het verbeteren van de (organisatie)prestaties, doordat ze direct bijdragen aan het werkplezier. En laat werkplezier nou weer één van de bouwstenen zijn van (organisatie)prestaties
Het geheel is meer dan de som der delen
Talent benutten heeft dus, naast een individuele insteek, effect op het team (formeel en informeel) en werkt door op organisatieniveau. Juist door verschillende talenten bij elkaar te zetten, wordt ieder talent krachtiger en beter zichtbaar.
Talent mobiliseren levert op dat jij je gehoord, gezien, aangesproken voelt op jouw sterke punten, door jouw context. Je ervaart dat je betekenisvol bijdraagt, vanuit jouw kernkwaliteiten. En dat is iets wat ik iedereen van harte gun!